Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Drevo wint Renishaw tastersysteem voor werkstukcontrole

De toeleverancier van draai- en freeswerk Drevo BV uit Doesburg heeft de prijs gewonnen die Renishaw heeft uitgeloofd in het kader van een actie om bezoekers aan de afgelopen Techni-Show te Utrecht uit te nodigen voor een bezoek aan de stand. De prijs is een RMP60 tastersysteem voor werkstukmeting in de machine ter waarde van € 8500. De meevaller komt Drevo goed uit, want in het kader van een verdere verbetering van de procesbeheersbaarheid was directeur-eigenaar André Vonk zich toch al aan het oriënteren op een systeem voor automatische werkstukcontrole.

 

Drevo ging in 1996 van start als 'jobber' en ontwikkelde zich tot verspaningsspecialist met in totaal negen vakkundige werknemers en een ruim gevulde orderportefeuille met klanten die machines bouwen voor o.a. de verpakkings-, voedingsmiddelen-, papier-, kunststof- en printindustrie; ook vervaardigt men onderdelen voor meet- en regelapparatuur in de gassector. Het accent ligt op prototypen en klein seriewerk van hoogwaardige producten van staal, aluminium, speciale staalsoorten, kunststof enzovoort. Het Doesburgse bedrijf beschikt onder meer over 7-assig multitasking bewerkingscentrum, enkele 3-assige bewerkingscentra, freesmachines en twee draaimachines. De meeste machines zijn uitgerust met een TS27R gereedschapinstel- en breukdetectiesysteem van Renishaw. Vonk: "We zagen ook al wel de voordelen van een taster voor het instellen, tussentijds meten en de eindcontrole van werkstukken. Deze prijs spoort ons aan deze technologie versneld in te voeren."  

 

De RMP60 is een compacte,  nauwkeurige schakelende meettaster voor automatisch driedimensionaal meten van werkstukken op bewerkingscentra. De robuuste constructie  en interferentievrije signaaloverdracht maken de taster ook geschikt voor gebruik onder de zwaarste omgevingscondities. De repeteerbaarheid bedraagt 1,0 µm. De RMP60 maakt gebruik van transmissie met 'frequentiesprongen' over de gehele bandbreedte (FHSS). Er wordt geen specifiek radiokanaal gebruikt; de taster en ontvanger 'springen samen door een serie frequenties'. Hierdoor kunnen meerdere tastersystemen en andere apparatuur betrouwbaar naast elkaar werken. De RMP60 wordt voor de meting in de hoofdspil van de bewerkingsmachine geplaatst en meet het werkstuk in X-, Y- en Z-richting. Afwijkingen worden via een Radio Machine Interface in de werkruimte van de machine overgebracht naar de besturing. Speciale software zorgt voor correctie van de machine-instellingen.

 

Vonk: "Met de RMP60 verwachten wij ook kortere insteltijden, minder uitval, lage opspankosten en betere procesbesturing. We zijn er altijd op uit om onze technologie op een hoger plan te brengen en deze investering - nou ja, investering - past perfect in dat streven. "

 

 

« terug naar het overzicht