Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Dual Cure Chemistry, de technologie

Baril Coatings, producent van protective coatings en industriële product finishes (hoofdkantoor 's-Hertogenbosch) heeft in 2009 een nieuwe coating technologie gepatenteerd. Deze technologie, op de markt gebracht onder de naam Dual Cure Chemistry (DCC), heeft zich in de afgelopen jaren bij vele opdrachtgevers bewezen op basis van  de unieke producteigenschappen, die de coatings een ongeëvenaarde duurzaamheid geven. Naast deze unieke combinatie van producteigenschappen levert het de applicateurs van de natlakcoatings een groot voordeel op basis van de zeer snelle droging, zonder gebruik van ovens, lage oplosmiddelgehaltes en een laag verbruik per vierkante meter.

 

Toepassingen DCC technologie

Kaal Masten

Kaal Masten de grootste mastenfabriek van Nederland en produceert masten die toegepast worden voor o.a. verlichting, reclame, communicatie, bewaking, camera's en design vormgegeven stadsprojecten. Kaal Masten meldde zich als eerste bij Baril Coatings voor de toepassing van de nieuwe coating technologie Dual Cure Chemistry (DCC) op haar producten. Bij de productie van masten is Kaal, sinds het begin van 2009, gefaseerd overgestapt op de toepassing van DCC coatings.

De overstap naar de DCC technologie heeft Kaal Masten in staat gesteld grote voordelen te genereren, zoals een meer duurzaam eindproduct, snellere productietijden

 

 

 

 

De Dual Cure Chemistry (DCC) coating technologie is een natlak coating systeem dat is opgebouwd uit een combinatie van zeer hoogwaardige bindmiddelen en speciaal ontwikkelde verharders.

De door Baril ontwikkelde Dual Cure Chemistry technologie (DCC) is uniek vanwege de 2 fasen uitharding: een zeer snelle chemische curing , gevolgd door een tweede curing onder invloed van vocht uit de omgeving (zie Figuur). DCC coatings typeren zich door hoge kwaliteit, snelle droging en het hoge vaste stof gehalte (en daardoor lage VOC uitstoot). DCC coatings harden uit zonder toevoeging van fysische energie aan het drogingproces ("cold curing"). 

 

 

Unieke eigenschappen

  • - Zeer snelle uitharding binnen 15 tot 45 minuten.
  • - Meerlaags-systemen binnen één uur hanteerbaar.
  • - Sterke hechting aan de ondergrond, vele "DirectToMetal" toepassingen
  • - Extreme UV bestendigheid. (48 mnd. Florida)
  • - Zeer hoge flexibiliteit & slijtvastheid.
  • - Bestand tegen chemicaliën; antigraffiti eigenschappen.
  • - Extreme mechanische sterkte.
  • - Extreme corrosiebescherming.

 

Op deze wijze worden de vier elementaire factoren binnen het verduurzamen van materialen allen op een positieve wijze sterk beïnvloed, zoals: 

 

 

Reductie kosten

Snelheid van applicatie.

Reductie laagdikte (dunne film technologie).

Lager verbruik vanwege hoog vaste stof gehalte.

Eliminatie geforceerde drogingprocessen.

Sterke reductie energieverbruik

 

Zeer hoge duurzaamheid

Bewezen corrosiebescherming bij atmosferische omstandigheden C1-C5i > 15 jaar.

Reductie "Total Cost of Ownership" door sterke afname onderhoudsinterval en verbeterde duurzaamheid. Verwaarloosbaar glansverlies bij UV blootstelling.  Zeer krasbestendig. Behoud van esthetische eigenschappen (glans en kleur) over een zeer  lange reeks van jaren.

 

Milieuvriendelijk

Lage VOC uitstoot.

Hoog vaste stofgehalte.

Geen thermische droging > geen ovens.

Dunne lagen, "meer met minder".

Reductie Carbon Footprint.

 

Verhoogde productiesnelheid

Zeer snelle procestijden door snelle curing.

Geen additionele voorbehandelingen.

Relatief lage investering t.o.v. andere industriële applicaties.

Geen extra logistieke handelingen.

 

 

 

« terug naar het overzicht