Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Nieuwe hefinstallatie voor montage van reusachtige rotorbladen

Siemens heeft een speciale installatie gebouwd voor de montage van haar 75 meter lange rotorbladen voor offshore-windparken. Het maakt de montagewerkzaamheden veiliger en laat tijdens de opbouw hogere windsnelheden toe.

 

Tot nu toe worden de rotorbladen met lange klemwerktuigen op de kraan van het installatieschip naar de naaf getild. Het blad wordt hierbij op twee plaatsen met kabels op de hefconstructie bevestigd. Deze kabels moeten door de monteurs met de hand worden bevestigd en gespannen. Afhankelijk van het aantal rotorbladen dat op het schip is gestapeld, werken de monteurs daarbij vele tientallen meters boven het dek, ook 's nachts en bij ruw weer.

 

De nieuwe hefinstallatie monteert en spant deze kabels volledig automatisch en  wordt comfortabel en veilig vanaf het dek aangestuurd. Siemens ontwikkelde de constructie voor de serie-installatie van haar nieuwe D6-windturbine-platform.

 

 

Traditioneel worden bij de bouw van windturbines de rotorbladen op de naaf voorgemonteerd, en wordt dit kruis vervolgens op de rotor in de torenspits geïnstalleerd. Voornamelijk aan land, maar in toenemende mate ook op zee wordt de zogeheten losse-rotorbladmontage toegepast. Daarbij is de naaf al aan de rotor bevestigd en wordt elk blad afzonderlijk met de kraan op de toren gehesen en gemonteerd.

 

Voor de 75 meter lange en 25 ton zware rotorbladen van de nieuwste generatie komt alleen deze losse-rotorbladmontage in aanmerking. Een voorgemonteerd kruis met een diameter van 154 meter en een gewicht van ruim 75 ton zou nauwelijks nog vervoerd en aan de naaf bevestigd en uitgelijnd kunnen worden.

 

 

 

« terug naar het overzicht