Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Turks gietwerk sterk in opkomst

75% export naar West-Europese landen

 

Met een jaarproductie van ruim 1,5 miljoen ton gietwerk, verdeeld over zo'n ruim 1100 gieterijen, staat Turkije qua omzet inmiddels op de vierde plaats in Europa, na Duitsland, Italië en Frankrijk, wat betreft de productie en levering van gietwerk. Wat betreft de gietcapaciteit in gietstaal en modulair gietijzer staat Turkije, na Duitsland, zelfs op de 2e plaats. 75% Van het gietwerk wordt geëxporteerd naar West-Europese landen, waaronder Nederland. Vooral de laatste jaren heeft het land zich sterk in deze sector ontwikkeld. Alle grote en middelgrote gieterijen en smederijen zijn ISO 9001 gecertificeerd en hanteren de internationale norm zoals vastgelegd door classificatie instituten zoals ABS, BV, DNV, GL, LR, Rina, TÜV etc.

 

 

Een van de intermediairs voor de afzet in de Benelux is Formaco Forgings & Castings. Zij werken, naast andere Europese landen, al vele jaren samen met gieterijen in Turkije, niet alleen op het gebied van gietstaal- en modulair gietijzer, maar vooral op het gebied van 'specialties', zoals grote gietstukken in hoog gelegeerde staal en roestvaststaal.

 

Directeur ing. Robert Heester: "Met een capaciteit bijna zo'n 200.000 ton gietproducten per jaar is het land Turkije al jaren een belangrijke en succesvolle toeleveringspartner voor ons. We hebben daarom al enige jaren een lokale Turkse gietspecialist die alle specialismen van iedere gieterij kent. In de Turkse gieterijen is de materiaalkennis, in combinatie met de juiste warmtebehandeling, zeer hoog. Vele gieterijen hebben ook een eigen machinefabriek. Formaco levert daarom al vele jaren vanuit Turkije kwalitatief hoogwaardige bewerkte gietstukken met goed visueel uiterlijk voor tal van toepassingen. Een voorbeeld is de Turkse gieterij AKMETAL waarvoor Formaco de intermediair is in de Benelux".

 

 

AKMETAL

Hij vervolgt: "Het in 1963 opgerichte bedrijf AKMETAL in Istanbul, met momenteel 120 medewerkers en een jaarcapaciteit van zo'n 6.500 ton en een bedrijfsoppervlak van 44.000 m², behoort thans tot de vijf grootste gieterijen in Turkije. Dit bedrijf is uitermate gespecialiseerd in het gieten van hoogwaardige staallegeringen. Zij zijn ISO-9001-, OHSAS 18000 en ISO 14000 gecertificeerd. Zij werken volgens het 'lean-manufacturing' principe en beschikken daarom over moderne geautomatiseerde productielijnen voor de fabricage van gietmallen. Daarnaast werken zij met moderne 3D tekenprogramma's en gietsimulatieprogramma's. De combinatie van specifieke giettechnische kennis en unieke know-how op het gebied van specialistisch gietwerk leidt tot hooggekwalificeerde producten met een optimale materiaalstructuur.

Het bedrijf blijft ook continu bezig met het streven naar het beste resultaat, door nieuwe investeringen en intensief onderzoek. In de loop van 2014 nog werd hun productiecapaciteit met 40% uitgebreid door de aanschaf van nieuwe inductieovens, hittebehandelingsapparatuur en bewerkingsmachines.

Eind 2014 zal het bedrijf, door deze capaciteitsuitbreiding, volledig geoutilleerd zijn voor de vervaardiging van elk soort gietproduct. Met deze investeringen anticiperen zij op de specialistische vragen en hoge eisen die thans door de West-Europese markt worden gesteld.

Formaco, werkt graag samen met AKMETAL omdat hun specifieke gietkennis en kennis van normeringen, zoals die worden gehanteerd in bijvoorbeeld de scheepsbouw, olie en gas, offshore, en andere zware industrieën, van essentieel belang zijn om een betrouwbare toeleveringspartner te zijn en te blijven in de groeimarkten België en Nederland".

 

Formaco

Al ruim 20 jaar is Formaco Forgings en Castings in de Benelux succesvol in de levering van hoogwaardige gesmede en gegoten producten in kleine series of in enkelstuks, al dan niet bewerkt, aan afnemers in de sectoren scheepsbouw, offshore, tandwielenindustrie, petrochemische industrie, energie, hydrauliek, baggerindustrie, kranenbouw en pompen-industrie. Ing. Robert Heester: "Eigenlijk zijn we een projectpartner die het hele project begeleidt, vanaf de aanvraag en de leverancierskeuze via de productiebegeleiding en de eindcontrole tot aan de levering aan onze klant. Wij werken al jaren met de beste door ons geselecteerde gieterijen samen en weten derhalve als geen ander wat deze gecertificeerde gieterijen in huis hebben. Formaco streeft naar een langdurige relatie met zowel haar leveranciers alsook haar afnemers. Zo kunnen we rustig zeggen dat we met onze Turkse gieterijen zoals AKMETAL uitermate tevreden zijn wat betreft de kwaliteit, leveringsbetrouwbaarheid, contacten en marktconforme prijzen. Daar maken onze klanten graag gebruik van", aldus een tevreden Robert Heester, die in 2014 meer dan een verdubbeling verwacht van zijn omzet.

 

Info: www.formaco.nl  &  www.AKMETAL.com

 

 

 

« terug naar het overzicht