Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Schone energieoplossing met igus aan boord

Automatische koppeling van drijvende energie centrale in de haven van Hamburg zorgt voor een verminderde uitstoot van schadelijke stoffen.

 

 

 

Op 18 oktober werd hij feestelijk gedoopt in de Hafencity in Hamburg - de LNG HYBRID BARGE 'Hummel'. Dankzij deze drijvende energiecentrale op vloeibaar aardgas kunnen cruiseschepen voortaan tijdens hun verblijf in de haven worden voorzien van energie die geproduceerd wordt met behulp van milieuvriendelijk vloeibaar aardgas (LNG - liquefied natural gas). Daardoor kan worden bespaard op scheepsdiesel en wordt de emissie en de partikeluitstoot van de cruiseschepen verminderd. Het koppelproces van de Barge naar de kade geschiedt via een complete oplossing van igus - de experts voor energietoevoersystemen leverden het complete systeem van de schakelkast tot en met de stekkers. 

 

Normaal draaien de generatoren aan boord gewoon door tijdens het verblijf van cruiseschepen in havens. Daardoor worden veel schadelijke stoffen in de havenlucht uitgestoten. Om dit in de toekomst te kunnen voorkomen, heeft Becker Marine Systems de LNG HYBRID Barge 'Hummel' voor de haven van Hamburg ontwikkeld en gebouwd - een drijvende energiecentrale op vloeibaar aardgas die de reusachtige cruiseschepen voortaan van energie zal voorzien. Voor het transport van de energie naar de kade, van waaruit ze vervolgens verder naar de cruiseschepen wordt geleid, heeft men de expert voor energietoevoersystemen igus mee aan boord genomen. Speciale oplossingen zijn voor de experts van igus dagelijks werk. Nieuw was in dit geval echter dat zowel de complete elektronica als de complete staalconstructie door igus ontwikkeld en gerealiseerd werd.

 

Geautomatiseerd koppelproces

Zodra de Barge zijn ligplaats heeft bereikt, wordt een gangway uitgestuurd waarover de personentransfers van en naar de kade mogelijk zijn. Onder deze gangway bevinden zich kabelrupsen van igus die zijn uitgerust met vier zware 6/10kV-kabels met connectoren. Zodra de gangway aangekoppeld is en de kabelrupsen uitgestuurd zijn, worden ze aan de kade aangesloten op grote aansluitkasten.

Maar het systeem koppelt niet alleen aan de Barge aan - ook de voortdurende bewegingen van het schip moeten worden gecompenseerd. De brug is dus voortdurend in beweging om de golven en getijden te compenseren. Vanaf het cruise-seizoen 2015 zal de Barge regelmatig worden ingezet.

 

 

« terug naar het overzicht