Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Zonnewagen van Duitse studenten behaalt derde plek in zijn categorie

De ThyssenKrupp SunRiser heeft met behulp van Axalta's Voltatex technologie de derde plaats in zijn categorie bemachtigd in de 2015 Bridgestone World Solar Challenge.

 

De ThyssenKrupp SunRiser, een sportcoupé op zonne-energie, eindigde derde in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge 2015 in Australië. Dat resultaat wordt bepaald door het aantal gereden zonnekilometers en passagierkilometers, de snelheid, de energie-efficiëntie, het design en het gebruiksgemak. De auto werd gebouwd door studenten van de Universiteit in Bochum - departement Toegepaste Wetenschappen (Duitsland), met de steun van Axalta Coating Systems, toonaangevend wereldwijd ontwikkelaar en producent van vloeibare en poederlakken. 

 

De studenten kozen voor Axalta's Voltatex® 4250, een  laag emissie component impregneerhars voor de kritische plekken van de elektromotoren. De keuze beoogde vooral de isolatie en de bescherming tegen de harde externe omstandigheden en de verbetering van de warmteoverdracht. Voltatex 4250 biedt verder ook een uitstekende weerstand tegen chemische vloeistoffen, olie en gedistilleerd water. Het Bochum-team van 2013 gebruikte voor de race eveneens Voltatex 4250 en eindigde toen op de tweede plaats. 

 

Timo Kelm van het ThyssenKrupp SunRiser team: "We hadden al eerder samengewerkt met Axalta en waren blij dat we dit jaar opnieuw de motoren van de auto naar het technisch centrum van Axalta in Wuppertal konden brengen. Daar werd Voltatex 4250 aangebracht op de 'statoren' van de SunRiser; dat zijn de vaste (niet-bewegende) delen van de elektromotoren. Hoewel we een sportieve tweezitter hebben gebouwd, lag de nadruk toch vooral op functionaliteit en geschiktheid voor dagelijks gebruik. Maar ook de bescherming van onze elektromotoren was een zeer belangrijk item bij het ontwerp."

 

Darius Duda, technisch vertegenwoordiger voor Voltatex Energy Solutions bij Axalta EMEA, verklaarde : "We zijn uiteraard heel blij met het zeer goede, en welverdiende resultaat van de studenten en hun ThyssenKrupp SunRiser. Het was een genoegen om de Toegepaste Wetenschappers van de Universiteit van Bochum en hun SolarCar-team opnieuw te kunnen bijstaan met onze energietechnologie en expertise. De lage uitstootformulering van Voltatex 4250 past trouwens ook goed bij de milieudoelstellingen van de World Solar Challenge. Wij zien het als een van onze opdrachten om jong talent te helpen zich te ontwikkelen en om innovatieve, duurzame oplossingen uit te kunnen testen. De ondersteuning van studenten en hun onderwijsinstellingen over de hele wereld met projecten als deze, is overigens niet uitzonderlijk."

 

Dit jaar namen 46 wagens uit 25 verschillende landen deel aan de World Solar Challenge. Deze tweejaarlijkse race van 3.000 km van Darwin naar Adelaide kent diverse categorieën en de auto's in de Cruiser klasse moesten zeven checkpoints passeren en starten met een volledig opgeladen batterij. Tijdens de race was alleen een enkele externe oplaadbeurt van de batterij toegestaan na 1.500 km.Over Axalta Coating Systems Axalta Coating Systems is een toonaangevend wereldwijd bedrijf dat uitsluitend gericht is op coatings en haar klanten voorziet van innovatieve, kleurrijke, mooie en duurzame oplossingen. Van lichte OEM voertuigen, commerciële voertuigen en autoschadeherstel toepassingen tot elektromotoren, gebouwen en pijpleidingen, onze coatings zijn ontworpen om corrosie te voorkomen, productiviteit te verhogen en de materialen die we lakken langer te laten meegaan. Met bijna 150 jaar ervaring in de coatingsindustrie, blijven de ongeveer 12.800 medewerkers van Axalta manieren vinden om onze ruim 120,000 klanten in 130 landen elke dag beter te dienen met de beste coatings, toepassingssystemen en technologie. 

 

 

« terug naar het overzicht