Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Venvulas Lastechniek lanceert volledig nieuw systeem voor gezond en energiezuiniger lassen!

Op de komende TechniShow, 15 t/m 18 maart in Utrecht, zal Venvulas Lastechniek BV uit Vught in Hal 10 Stand F022 een aantal spraakmakende noviteiten op lasgebied presenteren. Het belangrijkste nieuws is een volledig nieuw ontwikkelde, modulair opgebouwde lastoorts met ingebouwde (regelbare) bronafzuiging en koeling. Deze is gekoppeld aan een eveneens nieuwe afzuig/filterunit waarmee 99,99% van de schadelijke deeltjes uit de lasrook wordt verwijderd. Zonder verdere bescherming kan de lasser met dit nieuwe systeem van Venvulas gezonder en veiliger lassen. Venvulas zorgt hiermee binnen de laswereld voor een doorbraak op ARBO-gebied! 

 

Venvulas ontwikkelt en produceert haar lasapparatuur volledig in Nederland en is tevens leverancier van alle denkbare lasbenodigdheden. De apparatuur, die in de vestiging in Dodewaard wordt geproduceerd, wordt onder de merknaam Röwac op de markt gebracht. Praktijktests met de nieuwe lastoorts en het via een handzaam slangenpakket gekoppelde afzuig/filtersysteem, tonen aan dat de reductie van schadelijke lasrook indrukwekkend is. Zonder afzuiging staat de deeltjesmeter op 828 microgram, na inschakeling van de bronafzuiging in de lastoorts op slechts 34!

 

Ergonomische toorts

De nieuwe RGA-450-SC lastoorts is een sterk verbeterde versie van het prototype waarmee Venvulas, onder andere bij diverse grote scheepsbouwers, intensieve praktijkproeven heeft uitgevoerd in combinatie met het Röwac afzuig/filtersysteem. Alle opmerkingen en bevindingen van lassers die met de toorts met geïntegreerde bronafzuiging hebben gewerkt, hebben geresulteerd in deze, op tal van punten verbeterde, nieuwe RGA-450-SC lastoorts, die als primeur op de TechniShow wordt geïntroduceerd. Opvallend is de gewichtsafname van 550 gram, die Venvulas heeft weten te bereiken door aanpassing van de constructie en toepassing van nieuwe materialen, waaronder sterke lichtgewicht metaallegeringen. Een andere verbetering is dat het slangenpakket is aangesloten via een kogelgewricht, waardoor de lasser meer bewegingsvrijheid heeft. Nieuw is ook de regelbare afzuigkracht door het verdraaien van de kop, waarnaast de handgreep is uitgerust met een handige schuif (net als op de stang van een stofzuiger) die snel even open gezet kan worden als (bijvoorbeeld in hoeken) ook het beschermgas dreigt te worden meegezogen. In overleg met de testlassers is de vormgeving van de lastoorts aangepast, waardoor deze nu ook in ergonomisch opzicht optimaal is. Met de nieuwe toorts zijn al uitgebreide praktijkproeven gedaan. De reacties van de lassers die hiermee hebben gewerkt zijn unaniem positief. Wat behalve de gemakkelijke hanteerbaarheid werd gewaardeerd, was dat ze nu geen lashelm met verse luchttoevoer meer hoefden te dragen, waardoor het lassen, ook met gevulde draad, nu net zo veilig, maar wel een stuk comfortabeler is geworden! Alle onderdelen van de nieuwe lastoorts zijn vervangbaar, waarbij voor bepaalde delen verschillende opties zijn. De lasser kan de toorts hiermee optimaal afstemmen op de eigen voorkeur en de lastechnische omstandigheden ter plaatse.

 

Effectieve, energiebesparende afzuiging

Ook de nieuwe RGA 3.0 afzuig/filterunit is een verbeterde versie van het vorig jaar geïntroduceerde Röwac afzuig/filtersysteem. Ten opzichte van dit prototype, dat eveneens onderdeel vormde van de praktijktests in combinatie met de nieuwe toorts, is de unit voorzien van een nieuw ontwikkeld filtersysteem. De afzuigcapaciteit is ten opzichte van de vorige versie met 50% gestegen, terwijl het opgenomen elektrische vermogen van de aanzuigunit gelijk is gebleven. Daarmee is deze nieuwe unit naast effectiever ook energiezuiniger. Tevens is deze afzuig/filterunit standaard voorzien van een ingebouwd reinigingssysteem voor het filter en een snelheidsregeling voor de motor. Het nieuwe afzuig/filtersysteem kan worden ingebouwd bij elke Röwac lasmachine en is ook als stand-alone unit met automatische aan/uit schakeling leverbaar voor gebruik met elk merk en type lasmachine. Naast toepassing in combinatie met de nieuwe toorts met bronafzuiging, zijn bij deze afzuig/filterunit ook compacte metalen afzuigkappen met spleetafzuiging leverbaar, voor gebruik in combinatie met conventionele toortsen zonder ingebouwde afzuiging. De losse afzuigkappen kunnen eenvoudig naast of boven de laszone worden bevestigd. Ze worden via een flexibele slang op de afzuig/filterunit aangesloten, waarmee een effectieve lasrookafzuiging wordt gerealiseerd. Het nieuwe filtersysteem heeft een makkelijk te legen opvangunit voor grove vuildeeltjes, terwijl fijnstof wordt opgevangen in een microfilter dat op het moment dat dit is verzadigd, eenvoudig verwisseld kan worden. Omdat de gefilterde, schone lucht weer de ruimte in wordt gevoerd, gaat er in vergelijking met centrale lasrookafzuiging geen warmte en dus energie verloren. Ventilatoren voor de centrale ruimte-afzuiging kunnen bij toepassing van Röwac bronafzuiging dus op een lagere stand worden gezet, waarmee wordt bespaard op energiekosten. www.venvulas.nl

 

 

« terug naar het overzicht