Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Heftruckfabrikant traint vrachtwagenchauffeurs

Erkenning CBR belangrijk voor arbeidsveiligheid rondom heftrucks

  • Jungheinrich trainingen gecertificeerd door CCV
  • Gespecialiseerde trainers voor reachtruck en heftruck opleidingen
  • Invulling voor alle verplichte theoriedagen (28 uur)
  • Kleinschalige trainingen zorgen voor beter resultaat

Jungheinrich mag opnieuw vijf jaar lang heftruck- en reachtrucktrainingen geven aan vrachtwagenchauffeurs. Het bedrijf is door het CBR gecertificeerd om CCV-erkende opleidingen te geven, waardoor cursisten de trainingsuren mogen bijschrijven in het kader van hun Code 95. 

 

 

Voor de certificering beoordeelt het CBR trainers, opleidingsplan en opleidingsmaterialen van de trainingsinstantie. In veel gevallen houdt Jungheinrich strengere maatstaven aan, dan het CCV voorschrijft. Zo hanteert Jungheinrich groepen van maximaal 6 deelnemers per training voor een optimaal trainingsresultaat. De heftruck- en reachtrucktrainingen worden uitsluitend gegeven door gespecialiseerde heftrucktrainers met een jarenlange achtergrond in het intern transport.

Peter van Egmond, Director After Sales bij Jungheinrich, vindt de hercertificering belangrijk voor de branche: "Ongelukken met heftrucks staan hoog in de jaarlijkse arbeidsongevallen statistieken. Het grootste deel van die ongelukken is te wijten aan bedieningsfouten." Van Egmond stelt dat ook personen die incidenteel met een heftruck of reachtruck werken, gedegen opgeleid moeten worden. "Het werken met een heftruck is iets heel anders dan rijden met de vrachtauto. Het is goed dat we op deze manier de kans krijgen vrachtwagenchauffeurs met veilig heffen en werken met de heftruck bekend te blijven maken. Zo kunnen we de veiligheid op de werkvloer een impuls blijven geven."

 

28 van de 35 verplichte nascholingsuren

Naast de heftruck- en reachtrucktrainingen verzorgt Jungheinrich ook CCV-gecertificeerde trainingen voor VCA basisveiligheid en Bedrijfshulpverlening - al dan niet als herhalingscursus. In totaal kan het bedrijf alle vier de theoriedagen verzorgen, gelijk aan 28 van de 35 verplichte nascholingsuren. De verplichte praktijkdag voor beroepschauffeurs (de resterende zeven uur) kan eenvoudig worden ingevuld met een regionale, erkende rijschool.

 

De CCV-trainingen worden gegeven op vaste locaties in Alphen aan den Rijn. Voor de opleidingen wordt gebruik gemaakt van het nieuwste materieel. Hoewel niet verplicht, is bij de heftruck- en reachtrucktrainingen een examen gratis inbegrepen. Cursisten die slagen, ontvangen na afloop niet alleen de bijgeschreven nascholingsuren, maar ook een nationaal erkend BMWT-heftruckcertificaat.

 

Jungheinrich neemt traditioneel het voortouw in het veiliger maken van magazijnen en productiefaciliteiten. Zo is het bedrijf sinds jaar en dag hoofdsponsor van het NKIT-heftruckkampioenschap voor veilig werken en heeft het een eigen veiligheidskundige in dienst die klanten adviseert.

 

 

« terug naar het overzicht