Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Air Products brengt expertise in voor transportkoeling met behulp van vloeibare stikstof motor

Britse supermarktketen Sainsbury's vermindert CO₂-uitstoot met 1,6 ton tijdens pilotproject van drie maanden


De eerste vrachtwagen voor gekoeld transport, die aangedreven wordt door een innovatieve motor die werkt met vloeibare stikstof, wordt de komende maanden getest door de Britse supermarktketen Sainsbury's. Dankzij de expertise van Air Products op het gebied van cryogene technologie, worden de traditioneel niet zeer milieuvriendelijke en luidruchtige dieselaggregaten vervangen door zero-emissie en stille koelunits om de vrachtwagen en de lading te koelen.

 

Het nieuwe koelsysteem, dat gebaseerd is op een revolutionaire Britse uitvinding 'de Dearman Engine', gebruikt de snelle expansie van vloeibare stikstof om energie te leveren voor het gekoeld transport zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Het systeem voorkomt de emissie van stikstofoxides (NOx) en fijnstof die dieselmotoren en -aggregaten veroorzaken. Als expert in cryogene technologie heeft Air Products nauw samengewerkt met koeltechnologiespecialisten, Dearman en zijn partners.

 

Air Products heeft als doelstelling zijn klanten te helpen bij de verbetering van hun prestaties op het gebied van duurzaamheid en bewijst met dit project haar engagement. De vrachtwagen zal tijdens het drie maanden durende pilotproject 1,6 ton koolstofdioxide minder uitstoten. Dat is een hoeveelheid die overeenkomt met de uitstoot van 14.500 kilometer in een moderne personenauto. Het pilotproject zal bovendien 37 kilo stikstofdioxide en 2 kilo fijnstof besparen; hoeveelheden die vergelijkbaar zijn met de uitstoot van een dieselaggregaat. De vrachtwagen zal rijden vanaf het logistieke centrum van Sainsbury's in Waltham en wordt ingezet voor de distributie van gekoelde levensmiddelen naar winkels in de omgeving van Londen.

 

"De wereldwijde vraag naar duurzame oplossingen, die zowel de energie-efficiëntie verbeteren als de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen, wordt steeds groter. Krachtige samenwerkingsverbanden die organisaties in staat stellen om met behulp van milieuvriendelijke alternatieven op een verantwoorde manier hun activiteiten uit te voeren en zelfs uit te breiden zijn heel belangrijk. Dit project is een schoolvoorbeeld van wat we kunnen bereiken door het combineren van verschillende expertises en creatief denken", zei Jon Trembley, Cryogenic Technology Manager EMEA van Air Products.
Toby Peters, oprichter en CEO van Dearman voegde daaraan toe: "De behoefte aan koeling neemt enorm toe en nieuwe technologieën zijn noodzakelijk om er zeker van te zijn dat de toename van het koeltransport op een duurzame manier gerealiseerd kan worden. Het Dearman-systeem is zo'n technologie en we zijn er trots op dat we die primeur samen met Sainsbury's kunnen aankondigen. De retailer staat bekend om zijn inzet voor milieu en duurzaamheid."

 

Dit pilotproject is het laatste in een serie van innovaties bij Sainsbury's om de uitstoot van koolstoffen te verminderen. In een andere project heeft het bedrijf met Air Products samengewerkt om schone, groene brandstof aan zijn klanten in Londen aan te bieden door de bouw van de eerste tankunit voor het tanken van waterstof in personenauto's. Sainsbury's was ook het eerste bedrijf in de wereld dat CO₂ gebruikte als een natuurlijk koelmiddel. Er zijn drie vrachtwagens uitgerust met een koelinstallatie die op CO₂ werkt. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat alle koelkasten van het bedrijf worden voorzien van het schone koelmiddel R-452A, dat de uitstoot van schadelijke stoffen met 45% vermindert in vergelijking met de uitstoot van het gebruikelijke R404A.

 

In een toelichting op de bekendmaking van de nieuwe koeltechnologie zei Paul Crewe, Hoofd Sustainability bij Sainsbury's: "Met de behoorlijk ambitieuze doelstellingen zoals geschetst in ons Sustainability Plan, heeft Sainsbury's een reputatie opgebouwd als een early adopter van duurzame technologie. Het zero-emissie systeem van Dearman is echt opzienbarend. Een installatie aandrijven met vloeibare lucht, betekent letterlijk dat onze koeling op lucht draait!"

 

 

« terug naar het overzicht