Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Air Products opent nieuw waterstoftankstation in Duitsland

Air Products heeft in het Duitse Freiburg een nieuw waterstoftankstation geopend. Het tankstation is onderdeel van een project van het Fraunhofer Institute voor Solar Energy Systems (ISE) en combineert twee veelbelovende technologieën die gebruikt worden voor de productie van waterstof als energiebron voor transportdoeleinden. Het gaat om de technologie van Air Products voor het comprimeren, opslaan en tanken van waterstof met een druk tot 700 bar en de Proton Exchange Membrane (PEM) elektrolyzer, die geleverd werd door Proton OnSite. De elektrolyzer gebruikt elektriciteit afkomstig van zonnepanelen voor de productie van waterstof.

 

Het nieuwe SmartFuel-tankstation in Freiburg bestaat uit een compressorstation, twee opslagunits voor waterstof en een volledig automatische tankzuil die het mogelijk maakt brandstof te tanken met een druk van 350 bar en 700 bar. Dankzij de hoge druk van de waterstof kunnen voertuigen langer op een tank waterstof rijden. Omdat de waterstof afgekoeld wordt tot -40 graden, kan het tankproces versneld worden. Waterstofvoertuigen worden daardoor in slechts drie minuten volgetankt. Dat is net zo snel als bij een traditionele benzine- of dieselauto. De technologie, die gebruikt wordt om waterstofvoertuigen te tanken is gepatenteerd door Air Products en voorkomt overvulling en oververhitting van de tank volgens het SAE J2601 A70 protocol.

 

et SmartFuel-tankstation is ontworpen om een breed scala aan waterstofvoertuigen met een brandstofcelmotor waaronder auto’s, bussen en motoren van brandstof te voorzien. Ook kunnen waterstofcilinders gevuld worden, die gebruikt worden voor stationaire toepassingen. Deze flexibiliteit is essentieel volgens dr. Christopher Hebling, hoofd van de Hydrogen Technology Department bij Fraunhofer ISE: “Het Fraunhofer Institute staat voor toepassingsgerichte projecten. Het nieuwe tankstation vormt enerzijds een onderzoeksplatform voor de toepassing van waterstof in voertuigen, maar is anderzijds ook een stap in de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur die direct in gebruik genomen kan worden. De bruikbaarheid van het station voor dagelijkse toepassingen was een belangrijke voorwaarde bij de keuze van de leveranciers. We hebben in Air Products, Proton OnSite en Diamond Lite, de system integrator van het project, gelukkig goede partners gevonden.”

 

Bij de productie van waterstof voor het gebruik in brandstofcellen is zuiverheid van cruciaal belang. De PEM elektrolyzer levert tot zes kubieke meter zuivere waterstof per uur. Een ander voordeel van de PEM-technologie is de leverbetrouwbaarheid. Hansjoerg Vock, directeur van Diamond Lite: “Zelfs met sterk fluctuerende hoeveelheden stroom - bijvoorbeeld bij wisselvallige weersomstandigheden - werkt de apparatuur effectief en efficiënt.” De compressie en opslag van de waterstof wordt eenvoudiger gemaakt doordat de waterstof die wordt opgewekt al met een druk van 30 bar wordt geleverd.

 

“Het tankstation in Freiburg is weer een nieuwe mijlpaal voor ons”, vertelt Diana Raine, European Business Manager Hydrogen Energy bij Air Products. “Tot nu toe werd de combinatie van PEM elektrolyse en het tanken onder hoge druk niet in Duitsland toegepast. Beide technologieën zijn van essentieel belang voor de productie en distributie van waterstof.” havengebied. Voor meer informatie: www.airproducts.nl.

 

« terug naar het overzicht