Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Eerste 3D printmateriaal van igus voor levensmiddelentechnologie

Smeermiddel- en onderhoudsvrije iglidur I150 Tribo-filament gecertificeerd volgens de EU regelgeving 10/2011


Het 3D-printmateriaal iglidur I150, ontwikkeld door de motion plastics specialist igus, is nu goedgekeurd voor contact met levensmiddelen volgens de EU regelgeving 10/2011. Door de certificatie van dit Tribo-filament dat een veelzijdige toepassing kent, kunnen gebruikers nu hun eigen componenten op maat printen, die zijn goedgekeurd voor direct contact met levensmiddelen en cosmetica in bewegende toepassingen. Het materiaal is smeermiddel- en onderhoudsvrij en kan zelfs worden gebruikt op 3D-printers die niet beschikken over een verwarmde printplaat.

 

Met het gecertificeerde iglidur I150 Tribo-filament, kunnen smeermiddelvrije speciale componenten voor de levensmiddelenindustrie snel en kosten-effectief worden geproduceerd. iglidur I150 kan worden verwerkt op elke 3D-printer waar de matrijstemperatuur kan worden ingesteld op 250°C. Omdat het high-performance kunststof een zeer geringe inkrimping kent, kan het ook worden verwerkt op 3D-printers die geen verwarmde printplaat hebben. In dit geval wordt de igus zelfklevende folie geadviseerd als basis voor het printbed om een goede hechting te waarborgen. "iglidur I150 is extreem veelzijdig en daarom ook interessant voor vele andere sectoren", legt Tom Krause uit, product manager voor Tribo-filamenten bij igus. "Het is zeer robuust en het gemakkelijkste Tribo-filament om mee te werken. Het materiaal kent een indrukwekkende slijtvastheid bij oppervlakte-snelheden tot maximaal 0,2 m/s." In het igus testlaboratorium, liet iglidur I150 een veel betere slijtvastheid zien vergeleken met de klassieke 3D-printmaterialen, en dat voor een groot aantal verschillende parameters.

 

Smeermiddelvrije slijtdelen gemakkelijk geprint

Naast iglidur I150, biedt de polymeer-specialist igus vijf andere smeermiddel- en onderhoudsvrije iglidur Tribo-filamenten voor een uitgebreid scala aan toepassingen - bijvoorbeeld daar waar een permanente belasting of chemische bestendigheid is vereist. Ze worden allen gekenmerkt door een hoge slijtvastheid en zijn wel tot 50 x slijtvaster dan standaard materialen voor het 3D-printen. Het 3D-printen met de Tribo-filamenten van igus is een goede optie, met name bij de productie van complexe bewegende componenten, die onderhevig zijn aan slijtage in mallen en voorspanning, in kleine series en speciale machinebouw. Voor klanten die niet beschikken over hun eigen 3D-printer, biedt igus een 3D-printing service voor slijtdelen, gemaakt van zowel het iglidur Tribo-filament als haar eigen laser-gesinterde materiaal iglidur I3. Klanten kunnen hun data uploaden, het materiaal kiezen en hun individuele onderdeel direct online bestellen.

 

De testresultaten zijn online beschikbaar op www.igus.eu/tribofilament.

 

 

« terug naar het overzicht