Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Unieke special op de Precisiebeurs: Lithografiereus ASML - Verleden, heden en toekomst

Tijdens de Precisiebeurs, op donderdagmiddag 16 november in het NH Conference Centre Koningshof, biedt Mikrocentrum een bijzondere inkijk in de wereld van ASML, wereldleider op het gebied van lithografie. 

 

Tijdens deze unieke lezingentrack vertellen de volgende vier experts het bijzondere verhaal achter dit Veldhovens hightechbedrijf:

  • Prof. dr. Ir. Jan van Eijk, Directeur, MICE BV 
  •  Drs. René Raaijmakers, Managing Director, Techwatch / High Tech Institute 
  •  Dr. Ir. Jelm Franse, Senior Director Precision Mechanics, ASML 
  •  Dr. Ir. Wilbert van Luenen, Senior Director EUV, ASML


Het verleden, heden en de toekomst van ASML vanuit vier perspectieven

De lezingentrack wordt geopend door Jan van Eijk, Directeur bij MICE BV. Als inleiding op de drie daaropvolgende lezingen welke het verleden, heden en toekomst belichten van ASML, vertelt hij het verhaal over het ontstaan van de eerste (nog bij Philips vervaardigde) machine tot aan de voorlaatste generatie machines. Daarbij gaat Jan in op de omstandigheden die leidden tot de ontwikkeling van de waferstepper en op de werking van de lithografiemachine.

 

Verleden: de factoren die van ASML een succes maken

Bij de ontwikkeling van een techniek gaat het in de eerste plaats om het vakmanschap van de ingenieur. Echter, bij het succes van een groot bedrijf spelen vaak ook allerlei niet-technische factoren een belangrijke rol. Techniekjounalist René Raaijmakers, de schrijver van de eerder dit jaar verschenen boeken "De architecten van ASML" en "De Geldmachine", vertelt over de menselijke beslissingen, de lobby en de politiek achter het succes van ASML.

 

Het heden: huidige technologieën en uitdagingen

Jelm Franse, Senior Director Precision Mechanics bij ASML, bespreekt de huidige technologieën met de bijbehorende uitdagingen. Zowel de machines die bij normale atmosferische druk werken als bij de machines onder vacuüm worden hierbij belicht. Van dat laatste type, de EUV machine,  verwacht ASML dit jaar 12 systemen te leveren aan chipfabrikanten en volgend jaar 20. 

 

De toekomst: van nano- naar picometers

Wilbert van Luenen, Senior Director EUV bij ASML, zal tijdens zijn presentatie uitwijden over de nabije toekomst en de periode na de huidige EUV-machines. Hierbij vertelt Wilbert onder andere over de overgang van nanometers naar picometers die zal gaan plaatsvinden, de flinke slag die clean room omgevingen moeten maken en de vragen over hoe u nou precies dat meet, wat u moet weten.

 

Meer info en gratis toegang

Bezoekers kunnen de Precisiebeurs, en daarmee de unieke kijk in de wereld van ASML, gratis bezoeken op donderdag 16 november. Registratie vooraf is gewenst. Dit kan via de website www.precisiebeurs.nl. Op deze website vindt u bovendien het gehele lezingenprogramma en een overzicht van de exposanten. 

 

 

« terug naar het overzicht