Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Een autonoom werkpaard: de Linde C-MATIC

Linde Material Handling presenteert AGC voor productielogistiek

 

Met de nieuwe, autonome Linde C-MATIC doet Linde Material Handling zijn intrede in het segment voor AGC's (automated guided carts). De C-MATIC is een echte "duurloper", die de productielijn op een betrouwbare manier voorziet van onderdelen. Hij kan tot 16 uur achter elkaar rijden, heeft alle benodigde veiligheidsfeatures in huis en is uiterst flexibel te integreren in interne materiaalprocessen.

 

Vooral in de productielogistiek wordt er veel gewerkt met gestandaardiseerde processen. Iedere dag en iedere shift opnieuw moeten er onderdelen vanuit gitterboxen naar duidelijk vastgelegde posities aan de band worden gebracht. Met autonome transportoplossingen kunnen zulke processen veel gemakkelijker worden gemaakt en worden medewerkers ontlast. Met de nieuwe, zelfrijdende Linde C-MATIC is één druk op de knop genoeg om de trolley met de benodigde kleine onderdelen op weg te sturen - of omgekeerd: om hem aan te roepen. 

 

De AGC rijdt zelfstandig op een vooraf geïnstalleerde magneetband door het magazijn heen. Bij het afhaalpunt gaat de AGC onder de klaargezette trolley staan en "klikt" zichzelf vast via een uitschuifbare pen. Daarbij kan de C-MATIC zonder problemen ladingdragers tot 650 kg meenemen en brengt deze met een maximale snelheid van 3 km/h via een vaste route naar de bestemming. Een voordeel is dat de magneetband snel en eenvoudig te verleggen of te vervangen is.

 

De bewegingsmodus van de trucks wordt aangestuurd via RFID-tags. Deze worden aangebracht onder de magneetband, waarbij de afstand per stuk kan worden bepaald. Via software wordt ingesteld welke acties de truck bij een bepaalde RFID-tag moet uitvoeren. Zo is het bij vaste kruisingen met voetgangers mogelijk om de snelheid automatisch te verlagen. De autonome truck houdt sowieso al rekening met voetgangers: dankzij een aanwezige laserscanner binnen een straal van 3 meter en een scanhoek van 270 graden herkent de truck op tijd personen en hindernissen en stopt waar nodig automatisch. Daar komen ook nog eens een noodstopknop aan de voorkant van de truck en een geluidswaarschuwingssysteem bij.  

 

Een bijkomend voordeel van de Linde C-MATIC is zijn lange uithoudingsvermogen. Op één batterijlading kan de truck tot 16 uur aan één gesloten werken. De batterij kan worden opgeladen via een ingebouwde lader en een 230 volt-stopcontact, bijvoorbeeld 's nachts. Binnen 8 uur zijn de gelbatterijen weer volledig klaar voor gebruik. Voor bedrijven die met drie shifts werken, heeft Linde een optioneel batterijwisselsysteem met een externe lader.

 

"Met de Linde C-MATIC introduceren we een oplossing die perfect is uitgerust op dit soort toepassingen", aldus Tobias Zierhut, Vice President Product Management Industrial Trucks - Warehouse bij Linde Material Handling. "De truck is speciaal gemaakt voor een sequentiële of continue aanvoer bij de productielijn en onze klanten profiteren van het eenvoudige gebruik en de maximale betrouwbaarheid - ook dankzij onze 24/7-service via het Linde-netwerk." De vraag naar toepassingsgerichte automatiseringsoplossingen neemt steeds verder toe en Zierhut voorspelt dan ook: "De Linde C-MATIC is pas het begin; de verwachting is dat dit product zich nog verder gaat ontwikkelen."

 

 

« terug naar het overzicht