Wie doet wat?

Zoeken in WDW?Formaco breidt leveringsprogramma uit met brons- en kopergietwerk van het Franse bedrijf SRI

Voor leverancier Formaco Forgings & Castings is de stap om brons- en kopergietwerk van SRI -Saint Remy Industrie - France te gaan betrekken eigenlijk een hele logische. Sinds de handelsovereenkomst medio vorig jaar met het Franse bedrijf LBI -Les Bronze d'Industrie- in Amnéville , zijn er ook contacten gelegd met SRI welke in dezelfde organisatie zit. Levert het 200 medewerkers tellende LBI voornamelijk grote holle, centrifugaal gegoten non-ferro gietstukken aan de Europese markt, SRI is als kleinere, 75 medewerkers tellende brons- en kopergieterij, meer gespecialiseerd in kleinere gietbronzen en gegoten koperen producten ten behoeve van de Electro-industrie, Hydrauliek, Pompindustrie, Scheepsbouw en connectoren voor Lasmachines voor de automobielindustrie.

 

"Voor ons is het sinds 1997 ISO 9002 gecertificeerde SRI met een jaaromzet van zo'n 8 miljoen Euro precies het bedrijf wat wij nog nodig hadden als Nederlandse leverancier van gietproducten in loodbrons, aluminiumbrons en kopergietwerk," aldus Ing. Robert Heester, directeur van Formaco Forgings & Castings. "Het bedrijf is niet zo groot en daardoor flexibel en is naast het gieten ook volledig ingericht om de gietproducten te bewerken. Voor ons als vertegenwoordiger en importeur van brons- en kopergietwerk een ideale partner".

 

Speciaal bronsgietwerk van 0,1 tot 1500 Kg

"De productie van SRI gebeurt op 2 productielijnen: de kleine delen tot 30 kg stuksgewicht worden in chemische zand en hars polyurethaan gevormd door middel van  BMF-halfautomatische Pentax vormmachines en de grote delen in handvorm vormkasten tot een afmeting van 1200 x 600 mm. Door de aanwezige warmtebehandeling kunnen delen uit CuCr1 of CuNi2Si vervaardigd worden ten behoeve van lasapparatuur en elektrische toepassingen. Alle legeringen worden op koperbasis geproduceerd, vooral op het gebied van Aluminium-brons, loodbrons, zuiver koper, hardkoper en lagerbrons met een hoog loodgehalte. SRI levert bijvoorbeeld de uitgeharde koperlegeringen CuNi2SiCr als vervanging van de schadelijke Cobalt-Beryllium legeringen. Deze legeringen worden vanwege hun hogere mechanische eigenschappen toegepast in de electro-industrie.

Daarnaast biedt SRI koper-aluminium-legeringen met een hoge hardheid tot 400 HB speciaal voor ponsgereedschappen, " aldus Ing. Robert Heester.

 

EXIUM® AM

Hij vervolgt: "Een hele speciale materiaallegering wat gemaakt wordt door LBI/SRI is EXIUM® AL. Dit is een uniek materiaal wat een uitstekende demping heeft te vergelijken met nylon (PA6) of polypropyleen (PP), maar de stijfheid heeft van aluminium en de dichtheid van staal.

De demping is 10 maal groter dan bij gietijzer, wat tot nu toe altijd werd geprezen om zijn dempende eigenschappen. Vooral tussen -15°C en +50°C biedt het EXIUM® AL de beste resultaten. Buiten deze temperaturen gedraagt het zich als grijs gietijzer.

Het materiaal, met als basis koper en mangaan plus elementen als aluminium, ijzer en nikkel,  is in samenwerking met het laboratorium van de bekende Ecole des Mines de Paris ontwikkeld en het kan in bussen of buizen, of zelfs in plaatvorm geleverd worden. Het is zeer goed corrosiebestendig en daarnaast prima bewerkbaar en verspaanbaar. Een toepassing momenteel is de behuizing van de zeer exclusieve horloges van 'Richard Mille'.

 

Welkome aanvulling

Voor Formaco zijn de brons- en gietwerkmogelijkheden van SRI een perfecte aanvulling op ons leveringsprogramma. We zijn als Nederlandse toeleverancier in de meeste sectoren van het speciaal-metaalgebeuren vertegenwoordigd; of dat nou holle gietproducten voor speciale machines zijn in de offshore, gesmede en eindbewerkte aandrijfassen voor de scheepsbouw, of zware gewalste ringen voor de machinebouw, de hele keten is door ons als toeleverancier praktisch afgedekt. Alleen op het gebied van kleinere gietproducten in brons- en koper waren we nog niet zo sterk vertegenwoordigd. Met de recente samenwerking met SRI France hebben we thans de mogelijkheid ook op dit vlak concurrerende aanbiedingen te doen. Zeker ook omdat het op vele fronten gecertificeerde bedrijf SRI, naast de thuismarkt Frankrijk en buurland Duitsland, graag op de Nederlandse markt vertegenwoordigd wil zijn. Ondanks de huidige recessie zien wij als Formaco een stijgende vraag naar grote of kleinere bewerkte of onbewerkte producten in de meest uiteenlopende materialen ten behoeve van de scheepsbouw, petrochemische industrie, machinebouw, baggerindustrie, tandwielen- en pompenbouw en zijn wij dus genoodzaakt ons leveringspakket hierop aan te passen. Met de samenwerking met SRI France denken we uitstekend aan die vraag te kunnen voldoen", aldus een tevreden Robert Heester die voor zijn bedrijf voor 2012 weer een behoorlijke stijging van de omzet voorziet.

 

« terug naar het overzicht